WEAPONIA

Logo_white
Logo_header

Prodej loveckých, sportovních a sběratelských zbraní

WEAPONIA.CZ

Prodej loveckých, sportovních a sběratelských zbraní

Kulobrok Brno Super 572 7x65R 12/70

SPECIFIKACE

Výrobce: Zbrojovka Brno, n. p., ČSSR
Model: 572
Ráže: 7x65R 12/70
Celková délka: 102 cm
Délka hlavně: 60 cm
Rok výroby: 1974
Hlavně: 100%
Zahrdlení: 3/4
Příslušenství: Optika Swarovski Habicht 2,2-9×42

Cena: 27.000,- Kč

Ještě před vznikem Zbrojovky Brno, jakožto samostatného subjektu, sloužil její areál jako dílna k opravě a v menší míře i výrobě děl pro Rakousko-Uhersko. Po konci první světové války byl brněnský areál převzat nově vzniklým Československým státem a vznikl tak národní podnik Zbrojovka Brno, zcela pod taktovkou státu, čehož bylo projevem i začlenění zbrojovky do organizační struktury Ministerstva národní obrany. V roce 1924 pak na základě zákona o zcizení státního nemovitého majetku užívaného Zbrojovkou v Brně vzniká zcela nový subjekt – Zbrojovka Brno, akciová společnost – tato narozdíl od své předchůdkyně se již primárně zaměřuje na vlastní originální výrobu, a to zejména vlastní typy pušek, pistolí a kulometů – zejména dnes věhlasná puška vz. 24., která byla v široké míře používána na celém světě, zejména v Japonsku, Rumunsku, Íránu, Číně a Jugoslávii. Brněnská zbrojovka se tak stala jedním z největších výrobců dlouhých zbraní na světe.

Během druhé světové války byla Zbrojovka jako většina českých průmyslových továren zařazena do německého koncernu Hermann Goering. Po konci druhé světové války byla Brněnská zbrojovka na základě několika vyhlášek ministra průmyslu, Bohumila Laušmana, znárodněna a opět se tak ocitla zcela ve státních rukou.

Brokové a kulobrokové kozlice Brno Super vznikly v konstrukčních kancelářích brněnské Zbrojovky v 60. letech 20. století, s uvedením na trh až v 70. letech. Záměrem konstrukčního zadání bylo vytvořit zbraň, která by splňovala nejvyšší nároky z hlediska pevnosti, spolehlivosti a trvanlivosti. Závěrový mechanismus byl zvolen ve velmi pevné a odolné podobě. Uzamykání závěru dvěma háky a dvěma klíny umístěnými pod hlavněmi a dvěma svislými lištami s čepy do horní strany baskule Kerstenova typu – tedy čtyřnásobný závěr. Konstrukčním unikátem, který byl v předmětné době nevídaný ani u sériové výroby Německa či Rakouska (a to včetně Ferlachu), zůstávají postranní zámky s konstrukcí blízkou typu Holland & Holland. Kulové hlavně byly komorovány na náboje 7 x 57 R, 8 x 57JRS, 7 x 65R, 9,3 x 74R a 375 Holland a Holland Magnum. Svou výjimečnou konstrukcí zámků inspirovaných systémem Holland & Holland, dokonalým dílenským zpracováním s velkým podílem ručních prací se tak model Brno Super řadí k těm nejlepším zbraním, jaké byly kdy v českých zemích zkonstruovány.

Nabízený Kulobrok Brno Super byl vyroben v roce 1974, je v provedení ráží 7x65R a 12/70, se zahrdlením 3/4. Kulová spoušť je vybavena napínáčkem, pojistka kulobroku, umístěná na krčku pažby, je automatická. Nabízený kulobrok Brno Super je v provedení standard s továrními rytinami na baskuli. Celkový stav nabízeného kulobroku Brno Super je dobrý, čtyřnásobný zámek bez vůle, hlavně jsou zcela lesklé a bez známek používání, drobné estetické stopy používání nese povrchová úprava pažby. Nabízený kulobrok Brno Super je prodáván včetně optiky Swarovski Habicht 2,2-9×42.

Objednávkový formulář

K převzetí zarezervované zbraně nezapomeňte přinést platný ZP objednatele a případně povolení k nákupu – viz obchodní podmínky. Také prosím nezapomeňte uvést Váš telefonní kontakt pro usnadnění komunikace.

    Mohlo by Vás také zajímat

    Troják Sauer & Sohn 3000

    Optika: Optika Zeiss Diatal-Z 8×56
    Ráže: 7x57R 16/70

    Cena: 31.000,- Kč

    Kulobrok Sauer & Sohn 54

    Optika: Hensoldt Diatal 6×42
    Ráže: 7x57R 16/70

    Cena: 25.000,- Kč

    Kulobrok Brno Super 572 7x65R 12/70

    Ráže: 7x65R 12/70

    Cena: 24.000,- Kč