WEAPONIA

Logo_white
Logo_header

Prodej loveckých, sportovních a sběratelských zbraní

WEAPONIA.CZ

Prodej loveckých, sportovních a sběratelských zbraní

Pistole Steyr Roth-Krnka M.7-II

SPECIFIKACE

Výrobce: Oesterreichische Waffenfabriks-Gesellschaft
Model: M.7-II
Ráže: 8 mm Steyr
Celková délka: 233 mm
Délka hlavně: 128 mm
Rok Výroby: 1908 – 1914
Hlaveň: 100%

Cena: PRODÁNO

Samonabíjecí pistole Roth-Krnka M.7 se začala vyrábět v roce 1907 a o rok později ji Rakousko-uherská armáda zavedla do výzbroje, převážně pro jednotky jízdy. Šlo o první masově přijatou samonabíjecí pistoli armádou některé z větších vojenských mocností – dříve jen Švýcarská armáda a Císařské námořnictvo Německého císařství – v obou případech šlo o P08.

Pistole Roth-Krnka je naprostým konstrukčním unikátem (konstrukce Čecha Karla Krnky, označení Roth vychází pak z názvu továrny, pod kterou Krnka pracoval, a která zároveň vlastnila patent na předmětnou pistoli), a to zejména díky svému mechanismu uzamčení závěru. Závorník i hlaveň se pohybují v pouzdře závěru, které je neodnímatelnou součástí těla zbraně. Po výstřelu se hlaveň pohybuje společně se závorníkem vzad, přičemž při zpětném pohybu se otočí o 90°, odpojí se a zastaví – tímto dojde k natažení bicího mechanismu a vyhození prázdné nábojnice. Při pohybu zpět do přední polohy se závorník znovu prostřednictvím systému ozubů na hlavni opět spojí s hlavní, hlaveň se tak opět dostane do uzamčené polohy. Další zvláštností je umístění nábojů, tyto jsou nabíjeny z horní strany zbraně pomocí nábojového pásku do nábojové komory umístěné v rukojeti.

Pistole Roth-Krnka model 1907 byla sériově vyráběna ve Štýru (Oesterreichische Waffenfabriks-Gesellschaft) a v Budapešti (FÉG) – Fabrika Roth neměla dostatečné možnosti sériové výroby zbraní. Od roku 1908 do roku 1914 (rok ukončení výroby) bylo vyrobeno zhruba 98 000 kusů, z čehož jen několik set kusů bylo připuštěno do civilního prodeje. Pistole Roth-Krnka 1907 byla roku 1912 nahrazena modernější pistolí Steyr 1912, i tak ale zůstala v menší míře ve výzbroji Rakouské armády až do roku 1938. V návaznosti na rozpad Rakouska-uherska putovala část výzbroje do Jugoslávie a v rámci poválečných reparací  do Itálie. Malá část zbraní byla v užívání také Československé a Polské armády.

Nabízená pistole Roth-Krnka M.7 (1907) byla vyrobena v rakouském Štýru ve fabrice OEWG v roce 1909 – jedná se tedy o jeden z dřívějších vyrobených kusů předmětné zbraně. Na zadní části nabízené pistole Roth-Krnka M.7 je vyražena Rakousko-uherská vojenská přejímací značka „Wn (orlice) 9“ (Rakousko-uherské pozemní síly). Zbraň není označena žádnou zkušební značkou, její původní značení bez dalších zásahů tedy ocení především nároční sběratelé Rakousko-uherských militarií. Kromě několika drobných stop koroze je zbraň v perfektním stavu. Kapacita nábojové schránky činí 10 nábojů. Hmotnost pistole s prázdnou nábojovou schránkou je zhruba 1 kg.

Objednávkový formulář

K převzetí zarezervované zbraně nezapomeňte přinést platný ZP objednatele a případně povolení k nákupu – viz obchodní podmínky. Také prosím nezapomeňte uvést Váš telefonní kontakt pro usnadnění komunikace.

    Mohlo by Vás také zajímat

    Pistole Mauser 1910/14 

    Ráže: 7,65 mm Browning

    Cena: 6.700,- Kč

    Revolver Enfield No 2 Mk 1**

    Ráže: 38 S&W

    Cena: 9.500,- Kč

    Pistole Tanfoglio TA90 BABY

    Ráže: 9 mm Luger

    Cena: 7.500,- Kč